a csiklóról

A közvélekedés szerint a női orgazmus megfejthetetlen és misztikus ördöngösség, a világ legtermészetesebb jelenségeként tartja számon, ha egy nő nem élvez el a szeretkezés közben. Eszerint a közmegegyezés szerint a szex egy dolog, ami behatolással kezdődik és férfiorgazmussal végződik. Pedig a nők orgazmusszerve a csikló. Nem véletlenül fedi homály, hosszú története és hagyománya van az eltüntetésének. Anatómiáját frappánsan szemlélteti az alábbi kisfilm:

Minden nőnek (és férfinak!) ajánlom a Hite-riport című könyvet, amelyben Shere Hite szociológus több ezer nőt kérdezett a testükről, érzéseikről, szexről. A könyvből (is) kiderül: a nők többségének nem a behatolás okoz orgazmust.

Sok heteroszexuális kapcsolatban a csikló – ha egyáltalán kap figyelmet –  pusztán a behatoláshoz vezető előjátékként jelenik meg, előkészítve az „igazi szex”-et. Rengeteg nő éli le úgy az életét, hogy bár aktív szexuális életet él, partnerét kielégíti, neki nagyon ritkán és nehezen, vagy sosincs orgazmusa. Kutatások szerint a heteroszexuális és meleg férfiak illetve leszbikus és heteroszexuális nők közül a heteroszexuális nőknek van a legkevesebb orgazmusa. A nők maszturbációja, így önismerete és szexuális önrendelkezése széleskörűen tabusított vagy egyenesen tiltott.

A kielégítő szexuális élethez többek között az is fontos, hogy a nők ismerjék saját testüket, társuk az ő örömükre is törekedjen. Férfiak például izgathatják partnerük csiklóját behatolás előtt és alatt, vagy akár helyett. A kommunikáció hiánya a szexnek azt a kultúrából (elsősorban pornóból) jövő forgatókönyvét hívja elő, ami nőkre a férfiak szexuális kiszolgálásának szerepét osztja, a kölcsönösség és a nyílt kommunikáció pedig az örömszerzést és az egyenlőséget szolgálja.